Reisvaccinaties 101

Ga jij helemaal voorbereid op reis? Is alles ingepakt volgens de paklijst, zijn alle reisgenoten die wel én niet mee mogen ingelicht en is de kat naar de tijdelijke opvang gebracht? Klinkt alsof je helemaal voorbereid bent op de reis van je leven. Maar heb je ook aan je reisvaccinaties gedacht? Je vaccinaties costa rica, bijvoorbeeld? Voor de meeste bestemmingen buiten Europa heb je vaccinaties nodig—ben je daar helemaal van op de hoogte? Lees gauw verder. 

Vaccins 101 

Reisvaccinaties zijn een gegeven wat al lang bestaat en ook al lang nodig is. Waarom moet je je vanuit een medisch oogpunt laten vaccineren, denk je misschien? Wat doen die vaccins nu helemaal? Een vaccin op zich, of het nu voor een reis is of iets anders, is een manier om jouw immuunsysteem te versterken en bestand te maken dingen waar het momenteel niet of amper tegen kan. Denk aan onbekende ziektes die niet bestaan waar jij vandaan komt, en waar je dus ook niet mee te maken krijgt. Bij een vaccin injecteren ze een klein, onschadelijk beetje van een specifieke ziekte in je bloedsomloop; zo leert je lichaam er letterlijk tegen vechten. Dit gebeurt dus ook bij reisvaccins. In landen waar je niet vandaan komt en nog niet veel tijd hebt doorgebracht, bestaan allerlei bacteriën en virussen waar jouw immuunsysteem niet tegen bestand is. Dus, ben je al ervan overtuigd om je reisvaccinaties te laten zetten? Of heb je nog een extra zetje nodig?

Parapluwerk  

Waarom zou je jezelf laten vaccineren, als je het niet al voor je eigen veiligheid doet? Vaak zijn reisvaccinaties verplicht, maar niet altijd. Waarom zou je ze dan alsnog laten zetten; bijvoorbeeld je vaccinaties costa rica? Een vaccin zet je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Stel je voor dat jij ziek wordt in een ander land, en daar mensen besmet die het vaccin nog niet hebben gehad omdat ze te jong of te kwetsbaar zijn. Maar stel je óók voor dat je iets mee naar huis neemt waar jij geen last van hebt, maar anderen mensen misschien wel. Vaccineren sowieso, maar ook wanneer je op reis gaat, gaat niet alleen over jou, maar vooral ook over anderen; met vaccins creëren we een paraplu-effect wat zoveel mogelijk mensen beschermt. 

Reisvaccinaties; zo’n beetje elk land en elke ambassade heeft een overzicht waar je precies kan zien welke prikken jij moet laten zetten. Het is zo voorbij, en je beschermt jezelf én anderen ermee. Dat kan jij!

Laat een reactie achter