Wat doet een mediator?

Heb je binnenkort een gesprek met een mediator? Of ben je op zoek naar een mediator en wil je weten wat je kunt verwachten? Om je goed voor te kunnen bereiden op de mediation is het goed om je in te lezen. In dit artikel lees je meer over wat een mediator doet, wat je kunt verwachten en wat er gebeurt als je er met de andere partij, ondanks de mediation toch niet uitkomt.  

Wel of geen mediation intakegesprek 

Wellicht heb je zelf al een mediator gezocht, of heeft de andere partij dit gedaan. Zodra de keuze gemaakt kun je in ieder geval het intakegesprek verwachten. Tijdens de mediation ga je samen met de andere partij om de tafel zitten. Misschien zit je er samen met je werkgever, je buurman of iemand anders met wie het contact niet zo lekker loopt. Dat kan natuurlijk spannend zijn. Om ervoor te zorgen dat je op een rustige manier jouw verhaal kunt doen, heb je eerst een intakegesprek. Dat gesprek heb je alleen met de mediator. Zo kun je jouw kant van het verhaal vertellen, en kan ook de andere partij dat tijdens zijn eigen intakegesprek doen.  

In de meeste gevallen kan een intakegesprek zowel fysiek als online. Mocht je geen behoefte hebben aan een intakegesprek, dan kun je ervoor kiezen om direct samen aan de slag te gaan met de mediation. Let er wel op dat je de keuze om wel of geen intakegesprek te doen altijd samen maakt. Als de andere partij wel graag dat intakegesprek wil voeren, zal het wel gebeuren.  

Mediation voorbereiden 

Om je goed voor te kunnen bereiden is het verstandig rekening te houden met een aantal zaken. Je zult goed moeten luisteren naar de ander, zelfs als dat lastig is. Het is een goed idee om voor jezelf op papier te zetten wat voor jou belangrijk is. Waar liggen jouw behoeftes en belangen? Maak dit helder voor jezelf. Tijdens de mediaton kan het voorkomen dat je het gevoel hebt onder druk te staan. Dat kan er voor zorgen dat je misschien wel helemaal dicht slaat of juist explodeert. Als je dit van jezelf weet is het goed om dat aan te geven bij de mediator. Daardoor is het makkelijker even pauze te nemen en daardoor weer ruimte te maken.  

Wat gebeurt er als de mediation niet helpt? 

Het kan natuurlijk gebeuren dat de mediation onverhoopt geen verschil maakt. Als er geen oplossing kan worden gevonden wordt de mediation afgesloten zonder een overeenkomst. In de meeste gevallen is de vervolgstap dan om naar de rechter te stappen. Hier moet je alles opnieuw bespreken.

Laat een reactie achter