Hoe word je een succesvol ondernemer?

Je werkt al even voor jezelf en het gaat niet slecht. Af en toe komen er wat opdrachten binnen en de opdrachtgevers zijn erg tevreden over je. Daarnaast geniet je van je vrijheid en ben je blij dat je deze keuze hebt gemaakt. Toch gaat het niet allemaal vanzelf. Het gaat nu goed, maar voor hoe lang zal dat nog zijn. Het ondernemen brengt dus ook zeker wat onzekerheden met zich mee. Wij helpen je graag die succesvolle ondernemer te worden. Vandaar een aantal tips in deze blog.

Zorg dat je er plezier uit haalt

Het is als beginner eenmaal lastig om genoeg opdrachten te krijgen. Je bent je netwerk nog aan het opbouwen en je hebt nog geen status als persoon. Het is misschien een open deur, maar door hard te werken, wordt de kans op succes groter. Je krijgt als ondernemer niet zoveel kansen toegeworpen als wanneer je in loondienst werkt. Toch is het niet zo dat er geen kansen zijn voor jou als ondernemer of dat je alleen maar bepaald werk kan doen. Ook als ondernemer kun je consultancy opdrachten krijgen. Je zou het misschien niet denken, maar beleid en organisatie opdrachten zijn ook te verkrijgen als je een ondernemer bent.

 Houd jezelf verantwoordelijk

Als iets goed gaat mag je het zeker vieren en trots zijn op jezelf. Je hebt het namelijk in je eentje voor elkaar gekregen. Aan de andere kant moet je jezelf ook verantwoordelijk houden wanneer iets fout gaat of niet lekker loopt. Je kunt andere mensen en oorzaken wel de schuld geven, maar daardoor gaat het niet ineens beter. Als je jezelf verantwoordelijk houdt, ben jij ook de enige die iets aan de situatie kan veranderen. Wanneer je deze instelling hebt, dan is de kans groter dat je een succesvolle ondernemer wordt.

Ondernemen kun je leren

‘Je moet de passie als van jongs af aan hebben en je moet het ook al in je hebben anders word je geen goede ondernemer.’ De kans is groot dat je dit van andere ondernemers gehoord hebt. Als je het al in je hebt, prima doe je ding. Maar als je het ondernemen nog niet in je hebt dan kun je het heel goed aanleren. Zolang je het maar echt wil en er enthousiast van wordt, kun je alles leren. Laat je daarom niet afschrikken als mensen dit tegen je zeggen. Ook zonder ervaring en passie kun je een succesvol ondernemer worden.

Laat een reactie achter