Waarom steeds meer mannen overstappen op duurzame schoenen

Een nieuwe paar sneakers of zakelijke schoenen, steeds meer mannen maken de overstap naar duurzame schoenen. Dat is ook niet zo gek want de kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Wat is het verschil tussen normale en duurzame schoenen? En welke schoenmerken geven het goede voorbeeld? Je leest het in deze blog.

Wat is er fout aan de ‘gewone’ schoen?

Om erachter te komen waarom steeds meer mannen de overstap maken naar duurzame schoenen moeten we eerst weten wat er mis is met de gewone schoen. De twee grootste problemen zijn productie en materiaal. De meeste schoenen worden geproduceerd in landen als China of India. De reden is simpel: lage productiekosten. De lage productiekosten zorgen ervoor dat medewerkers te weinig loon krijgen en milieuregels aan de laars worden gelapt. Naast problemen met de productie is het materiaal van de gemiddelde schoen ook erg vervuilend. Er wordt intensief gebruik gemaakt van landbouwgrond waardoor de bodem wordt uitgeput, er wordt leer gebruikt van bedreigde diersoorten en er zit plastic in de meeste sneakers. Geen wonder dat er een opkomst is ontstaan voor duurzame schoenen. Deze schoenen worden geproduceerd in fabrieken die de milieuregels naleven en gemaakt van materiaal dat zo weinig mogelijk schade aan het milieu veroorzaakt.

Wie geven het goede voorbeeld?

Nubikk

Een bedrijf met duurzaamheid hoog in het vaandel is bijvoorbeeld nubikk sneakers. Dit Nederlandse bedrijf dat is opgericht in 2012 produceert handgemaakte schoenen vanuit een fabriek in Portugal. Het leer dat gebruikt wordt voor deze schoenen komt vanuit de voedselindustrie. Dit betekent dat ook de vacht en de huid van een slachtdier gebruikt worden. Doordat alles van het dier wordt hergebruikt is er minder afval. Nubikk sneakers heren zijn een goede keus voor iedereen die duurzaamheid belangrijk vindt.

Humans are Vain

Humans are Vain, ookwel HAV genoemd is een Zweeds schoenenmerk dat in 2019 is opgericht. De sneakers zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn 100% vegan. Alle onderdelen van de schoen zijn te recyclen en daarmee dus beter voor het milieu dan andere schoenmerken. De schoenen worden geproduceerd in Zweden en in Portugal. De productiearbeiders werken onder goede omstandigheden en de milieuregels worden streng nageleefd. Als je na een aantal jaar de schoenen hebt afgedragen kun je ze weer terugsturen naar HAV. Zij zorgen ervoor dat de schoenen gerecycled worden en jij krijgt een korting bon. Kortom, het is zeker aan te raden om hier aandacht aan te besteden.

 

 

Laat een reactie achter